Categories
Kulture Kuriozitete

Arsyet pse fëmija i mesëm në familje është më i miri

Të qenit fëmija i mesëm ka ankesat e veta. Njerëzit madje e lidhin një “sindromë” me fëmijët që rriten me një vëlla ose motër më të madh dhe më të vogël.

Për fat të keq, megjithatë, ju nuk mund të kontrolloni rendin tuaj të lindjes. Pra, në vend që ta luftojnë atë, fëmijët e mesëm duhet të përqafojnë statusin e tyre dhe të dinë se ka edhe arsye për ta festuar atë.

Katrin Schumann, bashkëautore e “Fuqia sekrete e fëmijëve të mesëm” për përfitimet e të qenit fëmijë i mesëm, tha se fëmijët e mesëm zakonisht kanë më shumë liri dhe më pak presion kur rriten.

Ndonjëherë ata madje mund të largohen me më shumë gjëra si fëmijë. Kjo, me kalimin e kohës, i bën ata të zhvillojnë më shumë pavarësi dhe besim, sipas Schumann.

“Kërkimet tregojnë se ndërsa të mesmit piqen të fitojnë vetëbesim – kjo ka të ngjarë të ketë të bëjë me njohjen dhe vlerësimin e tyre të fuqive të lindura dhe nënvlerësimin e dobësive të perceptuara”, tha Schumann për INSIDER. Megjithatë, megjithëse fitojnë besim teksa piqen, fëmijët e mesëm ende kanë më pak ego sesa vëllezërit e motrat e tyre, tha Schumann për Psychology Today.

Pavarësia është një shembull klasik se si fëmijët e mesëm i kthejnë rrethanat e tyre – ndonjëherë duke u injoruar në pikat e tyre të forta, duke mësuar se si të jetojnë vetë.

Fëmijët e mesëm që shpesh etiketohen si paqebërës ose paqeruajtës mësojnë se si të negociojnë. Të dëshmosh përleshjet mes vëllezërve dhe motrave është një mënyrë e mirë për të mësuar se si të jesh diplomatik, dëgjues i mirë dhe bindës./Prive.al/

error: Content is protected !!