Categories
Histori Kulture

Bazi, fshati i hershëm, i banuar që në periudhën ilire.

Bazi, fshati i hershëm, i banuar që në periudhën ilire.

Në zonën e Rrazës, në vitet ’60, janë zbuluar nga arkeologët një numër i madh tumash ilire (kodër varre): 10 tuma ilire në Rrethe-Baz, 8 tuma ilire në Bushkash, 7 tuma ilire në Sanxhak, 5 tuma ilire në Karicë, 4 tuma ilire në Kokërdhok etj.

Mirdita, e më gjerë lugina e Matit, që në antikitet banohej nga fisi ilir i Pirustëve, edhe pse ndoshta është ndër zonat më pak të eksploruara nga arkeologët, ruan në nën e mbitokën e saj gjurmë të rëndësishme të qytetërimit iliro-arbnor!

Burimi: MIRDITA:Histori dhe aktualitet

Postimi origjinal:

error: Content is protected !!