Categories
Histori Kulture

Pas riprodhimit në 1967, “Për disa dollarë më shumë” u rikthye në një hit botëror të kinematografisë

Pesëdhjetë vjet më parë, një regjisor i ri italian i panjohur publikoi një film që ndryshoi përgjithmonë Western-in. “A Fistful of Dollars” “Për disa dollarë më shumë” u publikua në Itali në vitin 1964, por mbeti kryesisht i panjohur nga bota e gjerë derisa një version i ridubluar u lëshua në vitin 1967 dhe u bë një sensacion botëror.

Filmi i Sergio Leone-s nisi karrierën kinematografike të Klint Eastwood dhe krijoi të ashtuquajturat bëmat western. Ai gjithashtu rigjallëroi një zhanër tërësisht amerikan tërësisht i harruar, që Sergio Leone më vonë do ta eklipsonte me vazhdimet e tij të zhanrit western “Për disa dollarë më shumë” dhe “The Good, The Bad and The Ugly”.

Sergio Leone & Klint Eastwood

Në të dy këta filma luajti aktori i mirënjohur Clint Eastwood, i cili ka qenë gjithmonë i kujdesshëm për të vlerësuar Leonen që i dha një ndikim kryesor. Deri kur u publikua “Një grusht dollarë”, Klinti ishte i mbërthyer në një serial televiziv që nuk kishte shumë shikueshmëri. Djali i një regjisori dhe një aktoreje filmash, Sergio Leone ishte rritur duke parë filma amerikanë, Dhe gjithashtu u frymëzua jashtëzakonisht nga regjisorët e mëdhenj siç ishin John Ford dhe Howard Hawks.

Pasi mësoi hilet duke punuar si asistent i Vittorio de Sica në “The Bicycle Thieves”, Leone filloi të shkruante skenarë dhe të punonte si asistent regjisor në vitet 1950. Ai punoi kryesisht në epikat historike jashtëzakonisht të njohura të ‘sword and sandal’ që shfaqeshin në Amerikë, por në fillim të viteve 1960 ky zhanër kishte rënie dhe nuk po kishte shumë shikueshmëri dhe Leone ishte në kërkim të frymëzimeve të reja.

Leone u mahnit nga historia e Kurosawa-s për një samurai të vetmuar cinik dhe të heshtur, i cili hyn në një qytet të dominuar nga dy ba nda ndërl uftuese që luftonin kundër njëri-tjetrit. Ai më vonë zbuloi se Yojimbo ishte bazuar në romanin e Dashiell Hammett të vitit 1929 “Red Harvest” dhe vendosi që historia e romanit mund të përkthehej në një western të mrekullueshëm.

Ai po kërkonte diçka më të besueshme, dhe brenda një jave pasi kishte parë Yojimbo dhe lexuar romanin, ai bëri një skenar të përafërt për një projekt që ai e quajti “I huaji i mrekullueshëm”. Dhe më pas erdhën kryeveprat western si “Për disa dollarë më shumë” dhe “The Good, The Bad and The Ugly”./Naishtedikur.com

Përgatitur ekskluzivisht për faqen Na Ishte Dikur, nga M. Shehi/Na Ishte Dikur

error: Content is protected !!