Categories
Kuriozitete

Shkencëtarët zbulojnë ‘super-Jupiterin’ gjigant që rrotullohet rreth dy yjeve

Shkencëtarët kanë zbuluar një planet kolosal, i quajtur ‘b Centauri b’, ndodhet rreth 325 vite dritë nga Toka. Gjigandi i gazit, me sa duket i ngjashëm në përbërje me Jupiterin, por rreth 11 herë më masiv, i përket një klase planetare të quajtur “super-Jupiters” që tejkalon masën e planetit më të madh të sistemit tonë diellor.

Ai rrotullohet rreth një çifti yjesh të lidhur në mënyrë gravitacionale me njëri-tjetrin, të quajtur një sistem binar. Ai ka atë që mund të jetë orbita më e gjerë e çdo planeti të njohur, rreth 100 herë më e gjerë se orbita e Jupiterit rreth diellit tonë dhe rreth 560 herë më e gjerë se ajo e Tokës.

Të marra së bashku, dy yjet që përbëjnë sistemin b Centauri kanë një masë midis gjashtë dhe dhjetë herë më të madhe se dielli.

Deri më tani, asnjë planet nuk ishte gjetur në orbitën e një ylli më shumë se trefishi i masës së diellit. Yjet më të mëdhenj se ai lëshojnë aq shumë rrezatim saqë mendohet se do të ndezin procesin e formimit planetar. Ky zbulim e rrëzon atë pikëpamje.

“Gjetja e një planeti rreth b Centauri ishte shumë emocionuese pasi ndryshon plotësisht pamjen e yjeve masive si pritës të planetit,” tha astronomi Markus Janson nga Universiteti i Stokholmit në Suedi, autori kryesor i hulumtimit të botuar në revistën Nature.

Që nga zbulimi në vitet 1990 të planetëve të parë përtej sistemit tonë diellor, të ashtuquajturit ekzoplanetë, shkencëtarët kanë kërkuar të mësojnë nëse sistemi ynë diellor përfaqëson ose jo “arkitekturën” standarde.

“Nga trendi i parë deri më tani, sistemi ynë diellor nuk është lloji më i zakonshëm i arkitekturës së sistemit planetar që ekziston,” tha bashkëautori i studimit Gayathri Viswanath, një student i doktoraturës në Universitetin e Stokholmit.

“Për shembull, ka sisteme planetare me të ashtuquajtur “Jupitera të nxehtë” ku planetët masivë të madhësisë së Jupiterit rrotullohen rreth yjeve të tyre pritës në një distancë shumë të afërt. Një shumicë dërrmuese e planetëve të zbuluar gjithashtu duket se kanë një madhësi midis asaj të Tokës dhe asaj të Tokës dhe Neptuni, një gamë madhësie në të cilën sistemi ynë diellor nuk ka planetë”, tha Viswanath./abcnews.al/

error: Content is protected !!