Categories
Art Kulture Personalitete

26 vjet më parë u nda nga jeta aktori i paharruar Nefail Piraniqi (1940-1996) , e kujtojmë me nderim

Kujtojmë sot me nderim aktorin e paharruar shkodran Nefail Piraniqi, në 25 vjetorin e ndarjes nga jeta

Nefail Piraniqi lindi me 18 mars 1940, ne qytetin e shkodres. Pasioni per teatrin do te bente te ishte nje spektator i rregullt i shfaqjeve artistike ne teatrin “Migjeni” Shkoder.

Pjesemarrjet e tij artistike do te ishin ne moshen 18 vjecare ne grupin e baletit ne shtepine e kultures se qytetit. Vazhdon ne kete grup deri ne vitin 1964, ku fillon dhe si aktor amator te grupit artistik te artizanatit te veshmbathjes.

Pas 5-se vjetesh do te realizoje dhe endren e tij ne vitin 1969, per te filluar ne teatrin “Migjeni”.

Ne skene luajti me shume se 70-te role ku mund te permendim birin e fanatikut tek “Cifti i lumtur”, rolin e xha Halilit tek “Fytyra e dyte”, roli e Hamzait tek “Nora” e Andrea Skanjetit, ujkut tek “Shpartallimi” etj.

Ne kinematografi ka luajtur rreth 13 role, ku permendim rolin e Pjetrit tek filmi “Ditet qe sollen pranveren” ne rolin e Zefit tek “Nate pa hene”, ne rolin e Aliut tek “Ura dhe keshtjella”, “Te paftuarit”, “Vr asje ne gjueti” etj. Pervec se aktor ka punuar si gazetar, ne gazeta te ndryshme te kohes, si: Jeta e re, Puna, Zeri i popollit, Cukali, Humori shkodran etj.

Njihet si aktor i tre planeve drame, komedi pa harruar dhe filmin. Interpretoi me mjaft mjeshteri rolet negative. Ndahet nga jeta me 2 shkurt te vitit 1996.

Filmografia
1979 – Ditët që sollën pranverën ….. Pjetri
1981 – Një natë pa dritë ….. Zef
1982 – Qortimet e vjeshtës…

1982 – Flaka e maleve….
1982 – Besa e kuqe ….. Bib Ndou
1983 – Fundi i një gja kmarrjeje…. Xhandari

1984 – Ura dhe kështjella ….. Ali
1984 – Militanti…. Drejtorit i burgut
1984 – Koha nuk pret ….. Shaqir aga

1985 – Te paftuarit ….. Ndreu
1987 – Vr asje në gjueti

error: Content is protected !!