Categories
Art Kulture Personalitete

Historia e një kolosi të skenës shqiptare, Sulejman Pitarka

Aktori i njohur Sulejma Pitarka ka luajtur me sukses 50 role në Teatrin Kombëtar të Tiranës dhe 20 të tjerë në kinematografi. Pitarka lindi më 2 shkurt 1924 në Dibër. Ka hyrë në historinë e dramës shqipe si autor i dramës “Familja e peshkatarit”. Më 1927, kur ishte në moshën tre vjeçare, familja e tij u vendos në Durrës, ku dhe kaloi fëmijërinë.

Pas mbarimit të shkollës së mesme, filloi punë në bankë. Libri i tij “Trimi i mirë me shokë shumë” është një dramë për fëmijë ku flitet për Skënderbeun (Gjergj Kastriotin).

Disa përvoja skenike, pothuaj rastësore, gjatë shërbimit ushtarak (1945 – 1947) e shtynë të interesohej më shumë për teatrin dhe të përfshihej në lëvizjen amatore të Durrësit.

Më 1951, u përzgjodh për t’iu bashkëngjitur trupës, ende në formim, të Teatrit Kombëtar në Tiranë, ku u bë menjëherë margaritari i kurorës. Luajti rreth 50 role, duke shkëlqyer njësoj, si në dramë, ashtu edhe në komedi.

Ndër rolet e shumta të Pitarkës kujtojmë: Ballë për ballë – (1979) në rolin e Zheleznovi, Komandanti Rus i Bazes, Gjeneral gramafoni – (1978) në rolin e Xha Avdiu, Pas gjurmëve – (1978) interpretoi Xha Lipja, Gunat përmbi tela – (1977) ishte Gjenerali, Tinguj lufte – (1976) Galip Shkëmbi etj..

U nda nga jeta në vitin 2007.

error: Content is protected !!