Categories
Art Histori Kulture Personalitete

Më 12 dhjetor të vitit 1939 u nda nga jeta artisti Nikoll Idromeno (Kolë Idromeno)

më 12 dhjetor të vitit 1939 u nda nga jeta artisti Nikoll Idromeno.

U lind më 15 gusht 1860 në Shkodër. Nikoll Idromeno i njohur ndryshe me emrin Kolë Idromeno ishte piktor, arkitekt, urbanist, fotograf, skenograf, siparist, muzikant e kompozitor këngësh shkodrane. Mban titullin “Piktor i Popullit”. Ishte i pari që realizoi shfaqjet kinematografike në Shqipëri, 1919.

Është themeluesi i shkollës realiste të pikturës shqiptare të shekullit XIX-XX. Në vitin 1883 realizoi tablonë “Motra Tone” që është dhe vepra e parë e rëndësishme realiste në pikturën shqiptare të periudhës së Rilindjes dhe Pavarësisë.

Në foton e më poshtme është një fotografi e një autoportreti të tij dhe një fotografi e pikturës së Kolë Idromenos e titulluar “Dasma Shkodrane”.

Burimi: Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave

error: Content is protected !!