Categories
Personalitete Sport

Më 8 Janar 1930 lindi legjenda e boksit Teodor “Todi” Janku (1930 – 2017)

Faqja Na Ishte Dikur kujton me respekt të madhin e boksit Todi Janku, një legjendë dhe një njeri i vlerësuar për pozitivitetin në jetë shoqëri dhe familje. Faqja jonë e ndjen detyrim karshi kësaj figure të sportit shqiptar kujtesën me respekt dhe një biografi të ilustruar me foto. Respekt i përjetshëm MJESHTER

Theodhor Janku (Todi Janku) ka lindur më 8 janar 1930 në Tiranë. Është një figurë e ndritur e sportit shqiptar e në veçanti e boksit shqiptar. Sportin e dorezave e ka ushtruar në vitet 1952-1963.

Në vitin 1956 merr titullin Mjeshtër Sporti. Nga viti 1956 dhe deri më 1963 është trajner i Tiranës në boks. Boksier, kapiten i Tiranës dhe më pas i ekipit kombëtar të të rriturve. Në vitin 1971, Mjeshtër i Merituar i Sportit. Është dekoruar me urdhrin “Naim Frashëri” të klasit të parë më 7 dhjetor 1995, dekreti Nr. 1316

Në karrierën e tij, Todi Janku është fitues tre herë i anketës së 10 sportistëve më të mirë në vitin 1959, 1960, 1961.

Në kuadrin e Lojërave Olimpike “Athinë 2004”, Komiteti Olimpik Kombëtar Shqiptar e ka vlerësuar me urdhrin olimpik. Është nderuar me titullin “Mirënjohje” nga Federata Shqiptare e Boksit në vitin 2004, si dhe nga klubi sportiv Tirana më 2012.

Që nga viti 2001, Klubi Shumësportësh “Tirana” për nder të Todi Jankut organizon turne boksi për nder të tij.

Ndërkohë për të janë shkruar shumë në Kalendarin Enciklopedik, Fjalorin Enciklopedik, Visaret e sportit shqiptar, Më të mëdhenjtë e sportit shqiptar, Homazhe për artistë e sportistë shqiptar, Historia e boksit shqiptar në dy vëllime

U nda nga jeta më 17 shkurt 2017.

Ky material u pregatit nga E. Troplini për faqen Naishtedikur.info, materiali mund të merret duke përmendur burimin dhe autorin. Faleminderit/Naishtedikur.com 8 Janar 2020

error: Content is protected !!